Drijfveren analyse

De kerncompetenties en valkuilen van mensen zijn niet altijd even duidelijk zichtbaar. Een aspect dat nog veel minder zichtbaar is, maar minstens zo interessant, is welke drijfveren achter menselijk handelen schuilen.

Wouter Verschuur Wouter Verschuur
Leestijd 1 min
29/12/2021

De kerncompetenties en valkuilen van mensen zijn niet altijd even duidelijk zichtbaar. Een aspect dat nog veel minder zichtbaar is, maar minstens zo interessant, is welke drijfveren achter menselijk handelen schuilen. Iemand wordt bijvoorbeeld gevraagd als projectmanager omdat hij op dat gebied goed werk verricht heeft, maar ligt daar ook zijn hart? Bij het maken van een loopbaankeuze, het aannemen van nieuwe medewerkers, het samenstellen van een team of het formuleren van gewenste veranderingen zou het handig zijn om inzicht te hebben in de aanwezige kerncompetenties, maar vooral ook in datgene wat de betrokken mensen drijft.

Als leidinggevende, coach of recruiter heb je te maken met het in dienst nemen en ontwikkelen van medewerkers. Je zoekt mensen met competenties die aansluiten bij wat de organisatie nodig heeft. Een selectiegesprek biedt maar heel korte tijd om daarachter te komen. Hoe vaak worden mensen niet aangenomen omdat er een ‘klik’ was in het gesprek. Later blijkt dat zo iemand snel weer weg is of niet goed functioneert. Hij komt niet uit de verf. Dat is voor zowel de medewerker als de organisatie pijnlijk, in zowel emotioneel als financieel opzicht.

Medewerkers staan zelf ook voor keuzes in hun ontwikkeling. Wat wil ik eigenlijk? Wat zijn mijn capaciteiten en in welke rol kan ik die het beste inzetten? Medewerkers ontdekken dat ze een rol vervullen waarvan anderen zeggen dat die past, maar waarbij ze zelf voelen dat dat niet zo is. Ze raken hun enthousiasme kwijt en het werk wordt een dagelijkse sleur.

Door een goed inzicht in kerncompetenties en de onbewuste drijfveren kunnen de hierboven beschreven situaties voorkomen worden. Het Odin Development Compass (ODC) is daarvoor een goed toepasbaar model.

Meer weten? Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek over jouw ideeën en wensen.